Last van een trage laptop?

Last van een trage laptop?
We kennen het allemaal. Die razendsnelle machine, die we toch echt nog niet zo lang geleden kochten, is de laatste tijd wel erg traag geworden. Geen paniek, vaak is er een oplossing te vinden om je trage laptop weer wat te versnellen.
laptop versnellen

Oorzaken trage laptop

Een trage laptop kan verschillende oorzaken hebben;

1. De harde schijf loopt vol

Naarmate de tijd vordert raakt de harde schijf van je laptops steeds voller en voller. Denk bijvoorbeeld aan als je foto’s, documenten en downloads. Hoe voller de schijf, hoe trager de computer.

2. Het werkgeheugen is niet meer toereikend

Die 4 GB werkgeheugen die bij aankoop zo snel en modern was, blijkt toch wel snel vol te lopen als je meerdere taken tegelijk uitvoert op je laptop. Applicaties gaan namelijk steeds meer werkgeheugen vragen.

3. De processor kan het niet meer aan

Naar mate een laptop in leeftijd vordert, merk je als gebruiker dat de processor gevoelsmatig wat trager wordt. Dat is echter niet zo. Die processor is nog net zo snel als op de dag dat je het apparaat kocht. Maar de computer is wel traag. Dat komt door updates in het besturingssysteem en nieuwe versies van de software die je gebruikt. Dit trekt een grotere wissel op de processor en laat hem dus trager lijken.

Het vervangen van de processor in een laptop is zelden een goed idee. Het brengt namelijk hoge kosten met zich mee, en moet door een specialist worden uitgevoerd. Het opschonen van de computer en opnieuw installeren van besturingssysteem en software kan echter flink helpen.

Laptop versnellen

Wat kan je er aan doen om je trage laptop weer wat te versnellen?

1. Harde schijf opschonen

Zo nu en dan is het belangrijk om je harde schijf eens op te schonen. Er zullen waarschijnlijk een hoop bestanden, foto’s en programma’s op je laptop staan die je niet meer nodig hebt. Verwijder handmatig de dingen die je niet meer gebruikt. Ook zijn er een aantal handig tools om je harde schijf op te schonen.

2. Werkgeheugen van de laptop uitbreiden

Omdat programma’s op je computer steeds meer werkgeheugen vragen, krijgt je laptop het steeds zwaarder. Het is mogelijk om het werkgeheugen te vervangen. Ben je zelf niet zo handig? Laat dit dan doen. Je laptop is een stuk sneller en kan er weer een paar jaar tegen aan.